Bizonyítványosztás (II.)

Szerzo:
Feltoltve: 2022.december 28

Vezetőedzőnk évértékelését ott fejeztük be az előző részben, hogy keretünkben kilenc 21 év alatti fiatal található, akik közül hatan stabilan szerephez is jutottak az ősszel.

Nevelőklub vagyunk, ez mennyire nehezíti meg a munkád?

  • Óriási kihívás, hogy különböző alapokkal rendelkező játékosokból kell egységes, ütőképes együttest összegyúrni. Az átlagosnál sokkal jobban meg kell ismerni a keret valamennyi tagját, emberileg és játékosként egyaránt. Kinek mi az erőssége, mi a hiányossága, mennyire könnyen tanul, s ez alapján eldönteni, melyik poszton képes a legjobb teljesítményre. Megint csak egy példát mondok. Körmendi Kevin a tavalyi bajnokságban alig jutott szerephez. Miután idén ősszel megtaláltuk a számára legjobban fekvő szerepkört, nem csak bejátszotta magát a kezdőbe, de az egyik legjobb teljesítménnyel rukkolt ki. A bajnokság alatt különösen nehéz megtalálni a megfelelő összehangot az egyéni képzés és a csapat érdeke között. Ha a játékos rendesen odateszi magát az edzések során, nehéz utána még tovább terhelni, de az ő érdekük, hogy plusz egyéni képzést is kapjanak.

Mi az, amiben elmaradt a csapat az általad elvártaktól?

  • Nem úgy kezdtük a szezont, ahogy szerettem volna. Még akkor sem, ha tudom, hogy Szombathelyen vagy éppen Soroksáron a hosszabbításban buktuk el a győzelmet, s a plusz négy pont birtokában minden bizonnyal másként alakultak volna a dolgok.  Bizonytalanok voltunk, többször is belehibáztunk, miközben tudtuk, hogy mit szeretnénk játszani. Kellett egy olyan meccs, melyen minden klappol, mely átbillentette a mérleg nyelvét. Ez az MTK elleni idegenbeli 4-1-es győzelmünk volt. Attól kezdve mindenki elhitte, hogy képes megvalósítani az általunk elképzelt játékot.

Mennyire reális a nyolcadik helyünk?

  • Úgy gondolom, többé kevésbé a helyünkön vagyunk. Egy kis szerencsével lehetnénk akár ötödikek is (éppen négy pontra áll tőlünk a Gyirmót – a szerk.), de ha pechünk van, ki is csúzhattunk volna az első tízből.

Melyik meccsre, meccsekre vagy a legbüszkébb az idényben, akár az eredmény, akár a mutatott játék miatt, illetve melyiket szeretnéd leginkább elfelejteni?

  • A már említett MTK és Nyíregyháza elleni siker során játékban és eredményesség tekintetében is jól teljesítettünk. Ugyanakkor a Szentlőrinc és a Mosonmagyaróvár ellen más arcunkat mutattuk, bebizonyítottuk, hogy küzdeni is tudunk és az utolsó pillanatban csikartuk ki a győzelmet. Bár a Dorogot nem győztük le, de 88 percet emberhátrányban futballozva is szereztünk pontot. Az ellenpélda ugyanakkor a kazincbarcikai vereségünk, ahol az első perctől kezdve nem éreztem azt, hogy lenne esélyünk a pontszerzésre, kollektívan gyenge teljesítményt nyújtottunk.

Kik azok, akik a legjobb teljesítményt nyújtották az ősszel és akiktől többet vársz?

  • Vannak dolgok, melyek csak az öltözőre tartoznak. Mint ahogy nem verjük nagydobra, hogy milyen taktikával lépünk pályára X vagy Y együttes ellen, úgy gondolom a játékosok értékelése is csak ránk tartozik. A négy fal között, szemtől szemben mindenkinek elmondom mit várok tőle, majd a meccs után, mi az, amit visszakaptam belőle. A hibákat minden esetben kielemezzük, hiszen azokból lehet tanulni. Fontos, hogy miként dolgozzák fel a a játékosok a kritikát, mert ha egy, egy hibán nem tud valaki túllépni, óriási energiákat vesz el tőle a folytatásban.

Az év végén járunk, tudni lehet már, miként alakul a felkészülésünk?

  • Kétféle tervet készítettünk. Az egyik, ha sikerül elmennünk edzőtáborba (szervezés alatt van – a szerk.), a másik, ha itthon maradunk. Hozzáteszem, nagyon szeretnénk elutazni. Egyrészt csapatépítés tekintetében nagyot lehet előre lépni, mikor 10 napra össze vannak zárva a játékosok, másrészt nem mindegy milyen játéktéren, milyen ellenfelekkel szemben készülhetünk. Nem ideális megoldás, ha itthon végig műfüvön, alacsonyabb osztályú csapatok ellen készülünk, majd január végén füvespályán folytatjuk a bajnokságot. A játékosok egyébként a pihenő utolsó két hetére megkapták az egyéni edzésterveket, melyeket mindenkinek teljesíteni kell, s ezt folyamatosan ellenőrizzük is. Január 3-4-én orvosi felméréssel, illetve már közös edzéssel kezdjük az új évet.

És, hogy kik lesznek jelen az első találkozáskor?  Bár két, három játékosunk után is élénk érdeklődés mutatkozik, Tóth Balázs senkit nem szeretne a télen elengedni …

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code

Széchenyi 2020