KLUB

Csapatnév: Aqvital FC Csákvár
Bajnokság: NB II.
Székhely
: 8083 Csákvár, Vöröskapu utca 14.
Alapítva:
1947
Klubszín:
kék-sárga
Elnök:
Nagy Sándor
Stadion:
Tersztyánszky Ödön Sportközpont

 A klub 1947-ben alakult Csákvári Torna Klub néven, amely jelenleg is több szakosztállyal rendelkezik. A legnépszerűbb, a labdarúgók mellett sikeres asztalitenisz és kézilabda szakosztály is működik. Napjainkban egyre jelentősebb a helyi lakosság körében a szabadidős szakosztály aktivitása.

1989-ben a labdarúgó Szabad Föld-kupa döntőjéig menetelt a csákvári csapat: a Körmendi Dózsa MTE csak egy góllal tudta felülmúlni a fináléban az akkor még ötödosztályú együttesünket, melyet Czipóth Pál edző a következő felállásban küldött pályára: Kardos . – Pula (Szabó L.), S. Molnár, Magyar – Szmolka J. (Schneider), Váli J., Gulyás G., Gulyás J. – Takács, Fekete, Magosi.

Futballcsapatunk 2011-ben történelmet írt: Fejér megye 1951 óta íródó futballtörténetében egyedülálló módon, pontveszteség nélkül nyerte meg a megyei I. osztályú bajnokságot, illetve az ifjúsági és a megye III-as csapatunk is aranyérmes lett. Ezt követően aranyérmet szerzett az NB III-ban is együttesünk, majd a 2012-13-as, még két csoportos másodosztályú bajnokságban a tizenhat klub között a 9. helyen végzett. Ez a létszámcsökkentés miatt sajnos a búcsút jelentette akkor. Nem sokáig sínylődtünk azonban a harmadik vonalban, a Bognár György vezetőedző dirigálta gárda 2014 tavaszán óriási fölénnyel megnyerte a Nyugati csoport küzdelemsorozatát és azonnal kiharcolta a visszajutást az NB II-be.

A jelenlegi pályát és a hozzá tartozó épületet 1979-ben kezdték el építeni. A sportközpont elkészültében elmaradhatatlan érdemei vannak Mester Istvánnak, aki annak idején pénz nélkül, csupán az építőipari adományoknak és hatalmas társadalmi közbenjárásnak köszönhetően, megfelelő infrastruktúrát tudott teremteni a jelenlegi klubéletnek is. A pályaavató 1983-ban volt, a nyitómérkőzést a Tatabányai Bányász csapatával játszottuk, méghozzá több ezer néző előtt. A 2500 néző befogadására alkalmas létesítményben az 1997-ben lejátszott Csákvári TK-Magyar válogatott mérkőzés tartja a nézőcsúcsot, zsúfolt ház előtt rendezték a hírverő találkozót..

Több nemzetközi labdarúgó mérkőzésnek is helyszíne volt a sporttelep. Itt játszotta például első magyarországi mérkőzését nemzeti csapatunk ellen a világbajnoki ezüstérmes ausztrál női válogatott, itt rendezték meg az U15-ös válogatott svédek elleni összecsapását, de mi adtunk otthont 2014 májusában az ügyvédek labdarúgó világbajnokságának is. A létesítmény számos országos bajnokságnak, illetve nemzetközi eseménynek is helyt adott. Négy alkalommal a mezei futók, egyszer a tájfutók rövidtávú ob-jét láthattuk vendégül. Legnagyobb rendezvényünk a 2000-ben megrendezett, öt napos, 25. Hungária Kupa nemzetközi tájfutó viadal volt, melyen 22 ország több, mint 1.300 atlétája vett részt.

A létesítmény – a 2004-es nagy felújítást követően – a csákvári születésű olimpiai bajnokról, Tersztyánszky Ödönről kapta a nevét. 2011-től, köszönhetően a Társasági Adókedvezménynek, ismét nagy változások történtek a sporttelepen: új műfüves edzőpálya épült, 2014 tavaszára új gyepszőnyeget, esti mérkőzés rendezésére alkalmas villanyvilágítást, elektromos eredményjelző-táblát kapott a centerpálya, bővült az ülőhelyek száma és a 2014-15-ös szezon rajtjára elkészült az öltözőépület sátorteteje is.

A fejlesztések ezzel nem értek véget, hiszen 2014. augusztusában elindítottuk a “Stadion a stadionban” elnevezésű projektünket. Felvettük a kapcsolatot a négy európai top bajnokság, illetve a magyar NB I. csapataival, s valamennyitől a klub emblémájával ellátott széket kértünk. Így mikor teljes lesz az új szektor, elmondhatjuk majd, nekünk sikerült egymás mellé ültetni a Real Madrid és Barcelona, a Manchester United és Manchester City, a Bayern München és Borussia Dortmund, a Milan és az Inter vagy éppen a Ferencváros és Újpest szimpatizánsait.

Szijjártó IstvánSzíjjártó István – vezetőedző

Somogyi KrisztiánSomogyi Krisztián, pályaedző

Híres-Gábor-02Híres Gábor, pályaedző

Szűcs LajosSzűcs Lajos – kapusedző

Csáki IstvánCsáki István – erőnléti edző

Szűcs Lajos - kapusedzőHegedűs Ferenc – technikai vezető

 

Stadiont a sportcsarnokkal egy időben 1979-ben kezdték el építeni, a társadalmi összefogásnak köszönhetően 1983-ra el is készült a sportközpont. A nyitómérkőzést 1500 ember kísérte figyelemmel, a ’80-as években egyébként az átlagos nézőszám is 600 fő volt a hazai mérkőzéseken. Eredetileg egy szektor szolgált ülőalkalmatosságnak, főleg a pálya körül álltak a nézők. 1996-ban a fejlesztések hatására újabb lelátóval és öltözőkkel bővült a sportközpont.  Tizenöt év elteltével 2011-ben, a Társasági Adó Törvény adta kereteknek köszönhetően jelentős munkálatok mentek végbe az infrastruktúra fejlesztésében.

A szurkolók elhelyezéséért napjainkban 4 szektor felel:

  1. A sportcsarnokkal egybeépítve helyezkedik el a hazai szektor, befogadóképessége: 380 fő.
  2. Az öltözők felett és a játékos kijáró mellet lévő hazai Ultras szektor, ülőhelyei száma: 150 fő.
  3. Az imént említett 2 szektor között megbújó VIP-páholy, ahol korlátozott számban 20 fő fér el.
  4. Illetve az elkülönített vendégszektor, amihez külön bejárat vezet a Damjanich – és a Vöröskapu utca sarkától a parkon át. Ez a szektor a pálya északi részén található a kapu mögött, kapacitása: 200 fő.

 

 

A stadionban jelenleg három pálya üzemel. A centerpálya talaja természetesen füves, jelenlegi mérete 105 x 64 m, rendelkezik elektronikus eredményjelző táblával, öntözőrendszerrel, a világítás viszont egyelőre még nincs kiépítve.

A centerpálya mellett van egy hitelesített műfüves edzőpálya is (100×62 m). Emellett a centerpályától keletre egy új 20×60 méteres füves edzőpálya lett kialakítva, amely szintén öntözőrendszerrel ellátott.