Megremegtek az öreg kocsma falai

Szerzo:
Feltoltve: 2017.december 21

Az őszi idény befejeztével játékosaink jelenleg szabadságukat töltik. Ki így, ki úgy próbálja meg kipihenni az idegőrlő szezon fáradalmait. Akad, aki a közelgő ünnepekre koncentrálva tölti már napjait – elsősorban családos játékosaink -, de olyan is akad, aki a szünidőben sem tudja függetleníteni magát a labdarúgástól. Két fiatalunk, Kiprich Dávid és Molnár Ticsó például Hollandiában járt focimeccsen.

– Közel húsz év után tértem vissza Hollandiába, így különleges élményben volt részem – kezdte úti beszámolóját Kipu. – Amikor 1994-ben születtem, apu a Feyenoord klasszisa volt. Hogy mennyire szerették, tisztelik mind a mai napig a szurkolók, még most két évtizeddel később is érezni lehet. A klub tudta, hogy megyünk ki a Heerenveen elleni meccsre, s apu egykori játékostársa, az U19-es gárda edzője, Arnold Scholten fogadott is.

Milyen egy hétközi meccs Rotterdamban?

– Azt hiszem mindennél többet mond, hogy miközben a holland foci rég nem látott mélységbe süllyedt az elmúlt években, s idén nem megy igazán a Feyenoordnak sem, a szerda esti átlagos találkozóra 42 ezer(!) néző látogatott ki a stadionba. Az 1-1-es, mondhatni csalódást jelentő eredmény ellenére végig fanatikusan buzdították csapatukat – vette át a szót Ticsó. – Elképesztő, hogy mennyire szeretik Rotterdamban a focit, a Feyenoordot. Kiprich Józsefről pedig nem is beszélve. Akadt olyan beszélgetőpartnerünk a városban, aki egyenesen Messi magasságokba emelte Kipu bát.

A fanatikusok számára a meccs nem a stadionban kezdődik Hollandiában …

– Természetesen mi is a Feyenoord hívek törzshelyének számító pub-ban hangolódtunk a találkozóra – folytatta Dávid. – Mikor megtudták a szurkolók, hogy ott vagyunk, azonnal mindenki velünk akart fotózkodni, pillanatok alatt több száz szelfit lenyomtak velünk. Nem győzték mesélni, apu mekkora sztár volt, mennyire szeretik mind a mai napig. Hirtelen ötlettől vezérelve felhívtam aput telefonon és kihangosítottam. Olyan ováció tört ki, hogy beleremegtek az öreg kocsma falai. A szurkolók szeretete külföldön, Hollandiában teljesen más, mint idehaza. Magyarországon egy, egy jól vagy rosszul sikerült meccs után a mennyekbe emelik vagy sárba tiporják a kedvenceket, a régi klasszisokat gyorsan elfelejtik. Ott a kedvenc akkor is kedvenc marad, ha nem megy neki éppen a játék, a sztár, a klasszis évekkel, évtizedekkel a visszavonulása után is megkapja ugyanazt a tiszteletet, mint aktív korában. Más világ …

A Feyenoord jelenleg csak az ötödik helyen tanyázik a holland Eredevisie-ben, ám szurkolói bíznak benne, hogy hátránya nem behozhatatlan – vesztett pontok tekintetében hat pont – a dobogó második fokán tanyázó Ajax mögött.

 

 

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code

Széchenyi 2020