Tűz, hit, akarat … (értékelés II.)

Szerzo:
Feltoltve: 2017.december 14

Évértelő beszélgetésünk első részét ott fejeztük be vezetőedzőnkkel, hogy a Szolnok elleni győzelmet követően mintha megváltozott volna valami az öltözőben.

Szóval meglehet fogalmazni, meg lehet nevesíteni, hogy mi lett más a csapaton belül?

– Idekerülésem óta az első perctől kezdve próbáltam átadni, beleplántálni a játékosokba azt a harci tüzet, ami bennem egykoron játékosként lobogott, s lobog edzőként is mind a mai napig – felelte rövid gondolkodás után honlapunk kérdésére Szijjártó István. – Biztos, hogy az első győzelem nagyot lendített a gárdán, nőtt az elszántság, a harci szellem, s ahogy jöttek a pontok, úgy lettek a játékosok mentálisan egyre erősebbek. Tudom, hogy játékunk “minősége” bőven hagyott  kívánni valót maga után az ősszel, de a mi helyzetünkben most az eredménykényszer mindent felül írt.

Az edzők általában elzárkóznak attól, hogy játékosaikat a nyilvánosság előtt értékeljék, mondván véleményünk maradjon inkább az öltöző falain belül.

– Elfogadom a kollégák álláspontját, sok esetben én is inkább az öltözőn belül dicsérek vagy éppen bírálok, de azt hiszem, a szezon végén szurkolóinkra is tartozik az értékelés. Mindenféle sorrend nélkül: Molnár Tibi sokat fejlődött a szezon közben, fontos gólokat szerzett. Nagy Zsolt menet közben került Csákvárra, gyorsan beilleszkedett, nagyon kellettek a góljai. Csonka Bonifácnak jót tett, hogy a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként tavaly a román harmadosztályban szerepelt. Olyan fiatal, aki meccsről meccsre fejlődött, egyre magabiztosabb lett. Bokros Szilárd szintén fiatalként kapott egyre több játéklehetőséget. Tar Zsolt meccshiánnyal érkezett Csákvárra, de szép lassan utolérte magát és Baranyai Ádámmal együtt erősségei voltak formálódó csapatunknak. Sándor Gyurit úgy gondolom egyetlen szurkoló előtt sem kell különösebben kiemelnem. Ugyanakkor amit kevesen láthattak: Polonkai Attila 38 évesen úgy dolgozott mindvégig, hogy igazi példa lehet fiataljaink előtt.

A dicséret mellett nyilván kritikus hangot is megfogalmazott játékosaival szemben …

– Természetesen. Elsősorban nem azért bíráltam, mert valaki gyengébb teljesítményt nyújtott, hanem mert tudom, hogy ki, mire képes és mennyit hozott ki magából. Papp Máté, Oldalt Tibor, Fényes Szabolcs vagy éppen Galambos Ádám sokkal többet tud, mint amennyit mutatott. Akadtak jó meccseik, de hullámzó volt a játékuk, egyértelműen többet várok tőlük.

Hogy ítéli meg, melyik volt csapatunk legjobb meccse az ősszel?

– Sajnálom, hogy csak azon szurkolóink látták a Nyíregyháza elleni találkozónkat, akik elkísérték csapatunkat az ország túlsó szegletébe. Bár 1-0-ás vereséget szenvedtünk, azt hiszem ott futballoztunk a legtudatosabban, s akár fordított eredmény is születhetett volna. Persze a győztes meccseink miatt sincs okunk “szégyenkezni”, hiszen a játék valamelyik (vagy éppen több) elemében felülmúltuk ellenfeleinket. A Szolnok ellen talán lelkesedésben, Budafokon magabiztosságban, a Kazincbarcika ellen hitben nőttünk vetélytársunk fölé, míg a Szegedet úgy győztük le saját otthonában, hogy a Tisza-partiaknak egyetlen helyzetet sem sikerült kialakítaniuk a kapunk előtt.

Most egy hónapos szabadságot kaptak a játékosok …

– Mindenkire ráfér a pihenés, de senkin nem állhat le teljesen. Január 11-én úgy kell jelentkezniük az első edzésen, hogy azonnal teljes intenzitással kezdhessük meg a munkát. A hónap végén a törökországi Sidébe utazunk edzőtáborba, ahol hat felkészülési meccset vívunk bolgár, ukrán és orosz ellenfelekkel.

Végezetül ha nem titok: milyen változások várhatóak a keretben?

– Szűkíteni kell a kereten, 5-6 játékos távozhat és 2-3 új fiú érkezése várható. Azt viszont tisztáztuk a vezetőkkel, nem a kispadra kell igazolnunk. Olyan játékosra van szükségünk, akire azonnal kezdőként számíthatok.

Szijjártó István után játékosaink is szót kapnak az elkövetkező napokban. Honlapunk munkatársai karácsonyig még nem mennek szabadságra, igyekszünk mindennap valami új anyaggal meglepni szurkolóinkat …

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code

Széchenyi 2020