Mennyi az annyi, avagy hogy juthat központi pénzhez egy NB II-es csapat?

Szerzo:
Feltoltve: 2015.június 25

Az új, 2015-16-os labdarúgó bajnokságban minden korábbinál nagyobb központi (MLSZ) támogatás jut a másodosztályú csapatoknak. Hogy ezért milyen feltételeknek kell megfelelni? A szövetség olyan szigorú kritériumokat fogalmazott meg, hogy nem lesz egyszerű teljesíteni azokat. Valamit, valamiért – vélekedhetnek az érdekeltek. Tény, aki megvalósítja az MLSZ elképzeléseit (elvárásait), az anyagi szempontból nyugodt év elé nézhet, aki viszont egyszer is hibázik, az utolsó fillérig elbukhat mindent.

Az NSO pontokba szedve röviden összefoglalta az MLSZ elvárásait. Íme: Az NB I-es csapatokhoz hasonlóan az NB II-esek névszponzori díjból, televíziós jogdíjból és fogadási vagyoni értékű jogokból juthatnak bevételhez a 2015–2016-os kiírásban.

1: az NB II-es bajnokság (Merkantil Liga) névszponzori díjából mindegyik csapat 3 millió forinthoz jut;

2: az előző szezonhoz hasonlóan „pontpénz” is lesz: egy csapat egy győzelemért 3 millió forintot,  döntetlenért 1 millió forintot kap

3: televíziós közvetítés esetén az érintett csapatok 1 millió forinthoz jutnak hozzá mérkőzésenként

4: Az egyik legnagyobb tétel az új szezonban is a magyar játékosok szerepeltetésével kapcsolatos összeg lesz. Ha egy klub a mérkőzésekre nevezett 18-as keretében nem szerepeltet külföldi játékost a bajnoki és kupa versenysorozatok egésze idején, akkor 40 millió forint bevételhez jut. Ez az összeg azonban csak akkor jár, ha az adott klub ugyanekkora nagyságú saját erőt fordít – tehát minimum 40 millió forintot – a klub működtetésére egy adott évben. Amennyiben a bajnokság során a csapat mégis alkalmaz külföldi futballistát, az összes, tehát a már addig kifizetett összeget is elveszíti.

5: Még nagyobb tétel lehet a fiatal játékosok pályára lépésével kapcsolatos összeg. Az MLSZ ösztönző rendszerének lényege, hogy az NB II-es csapatokban minden mérkőzésen kezdőként lépjen pályára legalább egy 1995. január 1-je, legalább egy 1996. január 1-je, illetve legalább egy 1997. január 1-je után született labdarúgó, tehát egy jelenleg maximum 18 éves, egy maximum 19 esztendős és egy maximum 20 éves játékos. Ez nem kötelező, viszont ebből a forrásból csak akkor juthat bevételhez a klub, ha ezt a feltételt teljesíti. Egy 20 esztendős játékos minden pályán töltött perce után 7500 forintot kap a klub, egy 19 éves labdarúgónál ez az összeg 9375 forint, míg egy 18 esztendős játékosnál 11 250 forint percenként. Ebből a forrásból a bajnoki évben maximálisan 75 millió forint bevételhez juthat egy klub, tehát az nem lehetséges, hogy az előírt háromnál több fiatal szerepeltetésével „trükközzön” és ezáltal 75 millió forintnál még nagyobb bevételhez jusson (azaz hiába állna ki egy csapat mindegyik meccsen tizenegy 18 éves játékossal – ami az egész bajnokságra átszámítva több mint 300 millió forintos bevétel lenne –, 75 milliónál többet nem kaszálhat ebből a típusú bevételi forrásból).

6: Végül, de nem utolsósorban az MLSZ célprémiumot is meghatározott: a bajnokság 3. helyén végző klub 100 millió, a 4. helyezett 75 millió, az 5. helyezett 50 millió, míg a 6. helyen végző csapat 25 millió forint díjazásban részesül a bajnokság végén – de csak akkor, hogy ha szerepeltet annyi fiatal játékost a bajnokság során, amelyből legalább 45 millió forint bevételre szert tesz. Nézzük tehát egy NB II-es erős középcsapat várható bevételeit! Tegyük fel, hogy az együttes a bajnokság során megnyer 13 mérkőzést és 10 találkozón döntetlent játszik, ezáltal tehát 49 millió forint bevételhez jut (pontprémium). Emellett nem szerepeltet külföldi labdarúgót, így újabb 40 millió forintot kaszál, míg a bajnokság névszponzori díjából 3 millió forint üti a markát. A klub várhatóan megpróbál minden mérkőzésen pályára küldeni három fiatalt, akik, bár nem játszanak minden meccset végig, percalapon számolva mégis körülbelül 50 millió forintot „hoznak” a klubnak. Emellett tegyük fel, hogy a csapat a bajnokság 6. helyén végez, ezzel újabb 25 millióhoz, így összességében 167 millió forinthoz jut a következő bajnoki évben. Még sikeresebb szereplés esetén ez az összeg a 200 millió forintot is meghaladhatja, a bajnokság 3. helyén végző csapat esetében 250 millió forintra is felkúszhat. A szövetség több részletben, idén júliusban, októberben, decemberben, majd 2016 márciusában, májusában és júniusában utal pénzt a kluboknak.

A szigorú szabályozás nem nyerte el egyértelműen a másodosztályban szereplő klubok vezetőinek tetszését, s azzal a kéréssel fordultak az MLSZ-hez, hogy a fiatal-szabályon “finomíton”.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code

Széchenyi 2020