Érdekvédelem kell az edzőknek!

Szerzo:
Feltoltve: 2014.december 18

Alakulóban van a Magyar Edzők Érdekvédelmi Szervezete – ütötte fel fejét egy érdekes hír az elektronikus médiában.

Mivel a mi klubunknak, pontosabban vezetőedzőnknek, Bognár Györgynek is akadtak gondjai a közelmúltban egyik, másik játékvezetővel, asszisztenssel – emiatt súlyos büntetést is kapott -, és az Aqvital FC Csákvár tulajdonosán, Nagy Sándor kívül senkitől sem kapott hivatalos „védelmet”, érdekes lehet szurkolóink számára, miként látja a kialakult helyzetet egy tőlünk független szakember.

Levélben fordult a pro licences edzőkhöz a labdarúgó NB III-ban szereplő FC Hatvan vezetőedzője, az egykori élvonalbeli labdarúgóból szakvezetővé lett Híres Gábor. A szakember kezdeményezi a Magyar Edzők Érdekvédelmi Szervezetének megalapítását, amely által a hazai szakemberek rangja és becsülete helyreállítható lenne.

Az érdekvédelmi szervezet megalakításához egy konkrét eset adott lökést Híres Gábor számára: egy fegyelmi ügyben olyan igazságtalanságot tapasztalt, hogy eldöntötte, megpróbálja összefogásra buzdítani kollégáit.

– Sajnos a közelmúltban Supka Attilával megtapasztaltam, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága az edző igazát semminek veszi, ha a játékvezetői jelentés és a játékvezető-ellenőri jelentés összecseng – nyilatkozta Híres Gábor az NSO hírportálon.. – Ekkor döbbentünk rá, hogy nincs olyan szervezet, amely megvédene minket és képviselné az érdekeinket. Ezért felvetődött bennünk, itt az ideje, hogy az edzők összefogjanak. Úgy döntöttünk, kezdeményezzük a Magyar Edzők Érdekvédelmi Szervezetének létrehozását, hasonlóképpen, ahogyan Európában már mindenhol működik. A szervezet felléphetne az edzők védelmében, ügyvédi hátteret biztosítana a vitás ügyekben, hallatná a hangját, ha meg kell védeni az edzők becsületét, díjtalan sportjogi tanácsadást adna, és még sok mindenben támaszt tudna nyújtani a magyar edzőknek. Nem az MLSZ és a játékvezetők ellen szeretnénk szerveződni, de mivel a játékosoknak és a játékvezetőknek is van érdekvédelmi szervezetük, nekünk is fontos lenne ez. Természetesen minden tréner tagja lehetne a szervezetnek. Levélben fordultam a pro licences edzőkollégákhoz, akik közül sokan pozitív visszajelzést adtak, így bizakodó vagyok.

A közelmúltban több hazai edző is komoly büntetést kapott a játékvezetőkkel, játékosokkal szembeni vélt, vagy valós nézeteltérése miatt. Híres Gáboron, Supka Attilán, illetve Bognár Györgyön kívül Vágó Attila, Tomiszlav Szivics, Csábi József, Horváth Ferenc vagy éppen Véber György is tudna „mesélni” arról, mennyi esélye volt egy, egy fegyelmi tárgyaláson a játékvezetői jelentéssel szemben …

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

code

Széchenyi 2020